Peter ten Cate - ‘Pub put ploert’


Put ploert
Op zaterdag 19 november 2022 werd ‘Pub Put Ploert’ gepresenteerd bij Boekhandel Praamstra.

Peter ten Cate (Hengelo, 1952)
werkte ruim 40 jaar als journalist voor respectievelijk Hengelo’s Dagblad, Dagblad Tubantia, Deventer Dagblad en De Stentor. Na een hectisch krantenleven als stadsredacteur, columnist en rechtbankverslaggever ging hij in 2015 met pensioen. Zijn fascinatie betrof vooral menselijke verhalen en zware misdaad. Zo was hij er zelf bij toen eind september 1999 de vermoorde weduwe Wittenberg in haar Deventer woning werd gevonden en deed hij verslag van de (eerste) rechtszaken tegen de uiteindelijk veroordeelde Ernest Louwes. Tot aan de millenniumwisseling gold echter de nimmer opgeloste moord op Tjalling Tjalkens (28) als dé Deventer moordzaak. De grillige horeca-exploitant werd pas enkele weken na zijn vermissing vlak na nieuwjaarsdag 1973 met ingeslagen schedel opgetakeld uit de middeleeuwse waterput op de dansvloer van De Gildekelder, een van zijn vele zaken.

Journalisten van alle regionale en landelijke kranten schreven zich in die jaren de vingers blauw over de mysterieuze Deventer putmoord. Bij het ‘zilveren jubileum’ van dit gruwelijke misdrijf verscheen eind 1997 een uitgebreide reportage van Peter ten Cate in het toenmalig Deventer Dagblad. Ook in de decennia daarna schreef hij er voor De Stentor over. De opmerkelijke tip van een ex-politieman, die begin 2017 bij toeval ‘explosieve kennis’ kreeg over de putmoord, vormt de directe aanleiding voor het schrijven van deze misdaadroman. Een verhaal over de speurtocht van een oud-rechercheur en -journalist, maar met een gezamenlijke missie: de Deventer putmoord 50 jaar na dato alsnog zien te ontrafelen.

Peter ten Cate- ‘Pub put ploert’
€ 25,-

 

 

Gouden Grote Letter boeken gepresenteerd 

Ode aan de flora van Deventer
Diverse auteurs

Beste boek van Overijssel 2022

Jan van Kessel
Misschien ben je wel water

 

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

LEESTIP
Onder moeders vleugels

Nino Haratischwili
Het schaarse licht


Salon de Praam

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.