Frans Strijards
Als een nacht zonder slaap
Michael Rhebergen
De laatste riviervissers
Almar Otten
Het Alerdinck mysterie

Social media

 

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook
Klik voor meer leestips
LEESTIP
Herman Hesse
Narziss en Goldmund
Joke van Vliet
Wanneer de herten komen
Inez Koning in
Salon de Praam

 

DEVENTER BOEKENMARKT


Op zondag 7 augustus 2022 vindt de 32e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. Er zijn meer dan 500 kramen gevuld met vele duizenden boeken, met als deelnemers gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland.

De winkel is ook op zondag de hele dag open. In het weekend zijn bij ons te gast de schrijvers Robin Bleeker, Thomas Heerma van Voss, Tosca Niterink en Anita Janssen, Joke van Vliet, Gershwin Bonevacia, Frans Strijards, Arjan Honkoop en Guus Bauer. Lees hieronder waarom u ze niet wilt missen!

WOORDWAARDEFESTIVAL

 
Met de Deventer Boekenmarkt als inspiratiebron, is er deze week de tweede editie van het Woordwaarde Festival, van 1 t/m 7 augustus 2022. Tijdens het Woordwaarde Festival zijn op een tal van locaties in de stad leuke activiteiten te doen. Het hele programma is te zien op de website van de
Deventer Boekenmarkt >>

SCHRIJVERS OP HET TERRAS

 
Het wordt een zomers reisje: Zes schrijvers hebben hun koffertje gepakt. Kies een locatie en maak kennis met de wereld van het woord. Op zaterdagmiddag 6 augustus even relaxen voordat de Deventer Boekenmarkt losbarst.

Tijd voor lichte ironie, bizarre ontmoetingen, fijnzinnige vondsten, cabaret, verrassende gedichten, wonderlijke en originele verhalen, vindingrijke invalshoeken, gloedvolle performances en meeslepend spoken word. De optredens vinden plaats op in Praamstra Café met de deur wagenwijd open, het balkon van MIMIK en in de tuinkamer en op het terras van de Bibliotheek.

De schrijvers reizen van de ene naar de andere locatie. Met hun bonte bagage: het woord is op zoveel manieren te verstaan en te beluisteren. Kom kijken en luisteren in ons café op

Zaterdag 6 augustus:

14.00 – 14.45 uur
⦁ Robin Bleeker is cabaretier, liedschrijver, dichter en stadsdichter van Deventer. Robin zoekt, dicht, denkt hardop en slingert in klare taal zijn fijnzinnige vondsten en onwankelbare twijfels de zaal in. Hij verbindt lichtheid én ernst in zijn werk.
 
⦁ Thomas Heerma van Voss, schrijver van o.a. de veelgeprezen roman ‘Stern’. Zijn laatste roman ‘Condities’ belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Ook de verhalenbundel ‘De derde persoon’ werd lovend ontvangen. Hij schrijft onder andere voor De Groene Amsterdammer.

15.00 – 15.45 uur
⦁ Tosca Niterink en Anita Janssen met ‘De poncho must go on en andere afritsverhalen’. Niets is zo bizar als het leven zelf. Over de knettergekke avonturen die ze beleefden in o.a. in India, Brazilië, Egypte en Tsjernobyl. Deze reizigers deden vaak verslag van hun avonturen op de Achterpagina van NRC.
 
16.00 – 16.45 uur
⦁ Joke van Vliet is de schrijver van de verhalenbundel ‘Wanneer de herten komen’. Ze heeft een prachtige, onmodieuze en registrerende stijl, die haast iedere zin dreigend maakt. Joke van Vliet werkt in Deventer als beeldend kunstenaar én schrijver en geeft ook les.
 
⦁ Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver en performer. Hij neemt je echt mee in zijn wereld. In 2021 verscheen zijn nieuwe dichtbundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’. In 2017 gaf hij zelf zijn debuutbundel uit. Het boek werd een underground classic; meer dan 6.000 exemplaren zijn er verkocht!

 

BOEKPRESENTATIE FRANS STRIJARDS


 Zondag 7 augustus, 12.00 uur

frans strijards 265Frans Strijards vertelt over zijn boek ‘Als een nacht zonder slaap’ en geeft alvast een doorkijk naar zijn volgend boek in wording. Beide werken zijn (deels) autobiografisch en verbinden het culturele leven in Nederland eind jaren zestig met het heden.

Frans Strijards is een van Nederlands grootste nog levende theaterregisseurs en tevens schrijver. Naast het vele toneelwerk dat hij heeft geschreven, heeft hij inmiddels een drietal romans op zijn naam staan. Hij leidde drie theatergezelschappen waaronder het befaamde Art & Pro. Hij ontving onder andere de Van Dalsumprijs, de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de Prosceniumprijs.

Zijn werk is vaak vertaald en ook in het buitenland gespeeld. ‘Gesprekken over G.’ en ‘Het Syndroom van Stendhal’ behoren volgens de critici van In Reprise tot de meest interessante van het Nederlands repertoire.

Strijards werk staat bekend om het ontrafelen van de psychologie van de personages, de raadselachtige situaties en de ambigue werkelijkheid. Ook in ‘Als een nacht zonder slaap’ is de scheidslijn tussen herinnering en verbeelding huiveringwekkend en ongemakkelijk naadloos. Frans Strijards wordt geïnterviewd door Wietse Rypkema. Kathinka Woudenberg draagt voor uit de tekst.

Frans Strijards - ‘Als een nacht zonder slaap’
Paperback, € 23,00

PRESENTATIE SPECIALE UITGAVEN


Boekhandel Praamstra staat voor één dag in het teken van bibliofiele uitgaven. Twee prominente leden van het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania krijgen een podium en de Deventer uitgever Petrichor presenteert zijn bijzondere uitgaven. De uitgaven van het Boudewijn Büch Gezelschap zijn éénmalig te koop.

Zondag 7 augustus

13.00 uur Arjan Honkoop, ‘Boudewijn’s erfdeel’
14.00 uur Petrichor presenteert
15.00 uur Guus Bauer, ‘Ik Boudewijn Büch’
16.00 uur Michael Rhebergen, signeersessie

Schrijver Guus Bauer, ook uitgever van onder meer ‘Een kleine blonde dood’, laat in de roman ‘Ik, Boudewijn Büch’ het fenomeen terugkomen, vrijelijk commentaar geven op onze gemakzuchtige moderne tijd. Tijdens de boekpresentatie, exclusief bij Praamstra, wordt hij geassisteerd door Arjan Honkoop, bestuurslid van Büchmania, die kan vertellen over de vele fascinaties van Büch en Boudewijns Erfdeel twintig jaar na zijn overlijden.

Bauers vorige roman ‘Vogeljongen’ was DWDD-tip, andere titels kregen vier sterren in onder meer NRC Handelsblad. Reacties uit de pers: “Een geweldige tijdscapsule. Met vaart geschreven.” “Een schatkamer waarin steeds weer wat nieuws te ontdekken valt.” “Actueel, geestig.” “Confronterend en vermakelijk tegelijk.” “In één ruk uitgelezen. Fijn zoals het leven én de dood op de hak worden genomen.”

Guus Bauer – ‘Ik, Boudewijn Büch’
paperback, € 18,50

AANBIEDING IN PRAAMSTRA CAFÉ

 
Praamstra koffie logo 265Kent u ons café al? Tijdens het weekend van de Deventer Boekenmarkt hebben we een leuke aanbieding: een kopje koffie of thee met taart voor maar € 4,75.

 

 

 

 

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Voor kantoor