Geschiedenis van Deventer
Vogelposter
Hij is er weer! De enige echte vogelposter van Jan M. Verburg AKA Tom Tippelaar. Uitsluitend bij ons verkrijgbaar. Prijs € 10,00
Atlas van de IJssel

Social media

 

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook
Klik voor meer leestips
In Memoriam K. Schippers
Albert Cossery
Jan M. Verburg
In Memoriam A.L Snijders

 


door Frederike Scholing    Ik was zestien toen ik A.L. Snijders ontdekte. In de Lochemse boekhandel waar ik lange tijd heb gewerkt vond ik het boek "Niets is zo mooi als nutteloze kennis". Ik kocht het op titel. Ik raakte in de ban van de uitvinder en grootmeester van het ZKV. Pas later ontdekte ik dat hij in Lochem woonde. Hij kwam weleens in de winkel. Ook zijn verschijning maakte indruk. Peter Muller, een boomlange man met een soevereine uitstraling. Ik keek letterlijk tegen hem op.

Zo lang ik hem ken lees ik de korte verhalen die hij per mail aan een beperkt aantal mensen stuurde. Kenmerkend is zijn stilistische finesse en zijn oog voor de gewone man. In 2010 kreeg hij publieke erkenning met de bekroning van de Constantijn Huygens Prijs. Het heeft niets aan zijn werkwijze veranderd. Hij bleef dagelijks zijn stukjes schrijven en schuwde ook het lokale suffertje niet. A.L. Snijders was een taoist. Een belangrijke zin die veel in zijn werk terugkwam was:

‘De weg is bestendig daadloos, nochtans blijft niets ongedaan.’

Vrijdag 6 juni was A.L. Snijders bij ons te gast om te signeren. Na afloop aten we wat te midden van het rumoer op de Brink. Hij vertelde een verhaal wat diepe indruk op mij maakte. Later doorzocht ik mijn postvak op zoek naar het ZKV. Ik kon het niet vinden, dus vroeg ik hem in een e-mail hoe het ZKV heette. Hij antwoordde dat hij het nooit opgeschreven had. Jammer, maar hij stuurde me het alsnog.
‘Het was geen ZKV, Frederike, ik heb het nooit opgeschreven (geloof ik). In de bibliotheek vertelde ik het om aan te geven dat vrijheid van meningsuiting vrijheid van meningsuiting is. Het ging over Speijer, Doctor in de Biologie, leraar aan het Grotius Gymnasium in Delft, Jood die de vernietigingskampen overleefd had. we waren bevriend, hij was vijfenzestig, ik vijfentwintig. Hij verachtte mijn sympathie voor de provo's, ik was gefascineerd door zijn ultra-rechtse opvattingen. toen de leerlingen geld ophaalden voor de slachtoffers van een grote aardbeving in India, zei hij dat hij alleen geld wilde geven als er een atoombom voor werd gekocht die op het getroffen land zou worden gegooid. Hij beschouwde India als een land dat het nooit zou kunnen redden, de bom zou het uit zijn lijden verlossen. Het werd een rel, ouders eisten zijn ontslag. De rector, Doctor in de klassieke talen, riep Speijer op het matje en veroordeelde zijn gedrag in de sterkste bewoordingen. Tegen de ouders zei hij dat aan zijn school nooit iemand zou worden ontslagen om zijn mening. Op mij heeft deze gebeurtenis een grote indruk gemaakt.’

alf 600

 

 


 

TatTvamAsi 265'Tat Tvam Asi' is de twaalfde bundel Zeer Korte Verhalen van A.L. Snijders.

Zijn ZKV's vatten het leven geconcentreerd samen. Wim Brands noemde ze nuchterweg maggiblokjes. Elke lezer kan naar believen dit extract met zijn eigen geestelijk vocht aanlengen. Zoals men zelf bepaalt of er soda bij de whisky moet, melk in de koffie of water bij de wijn.

Luxe ingenaaide paperback € 28,-
Hardcover € 50,- 

 

Bestel via ons formulier >>

 

 

 

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Voor kantoor