banner 540 zomer

 
     
 
Nu de musea ook weer bezoekers mogen ontvangen, kunnen we ons behalve aan boeken in de winkel ook weer laven aan kunst. Deze nieuwsbrief staat in het teken van kunst(boeken), ook in onze eigen ‘Salon de Praam’. Kunst als ‘vitamine voor de ziel'.


ARNO KRAMER in museum CODA, Apeldoorn

     

      

arno klamerArno Kramer (1945) is beeldend kunstenaar, dichter en curator. Hij maakte naam met zijn tekeningen en is bovendien groot pleitbezorger van de tekening als volwaardige, autonome kunstvorm. Hij zet zich al drie decennia in om de Nederlandse tekenkunst de plek te geven die het verdient.


Kramers monumentale tekeningen zijn van 16 januari t/m 24 april te zien in de tentoonstelling In Time in CODA Museum in Apeldoorn: wandvullende houtskooltekeningen met figuratieve vormen, woorden en abstracte grafische elementen, in diepzwart en grijstinten of juist in felle kleurenladders en pastelkleurige vlekken. De tentoonstelling reist later dit jaar door naar Limerick City Gallery of Art in Ierland.


In het kader van deze tentoonstelling verscheen bij uitgeverij Waanders het boek In time. De speciaal voor dit boek geschreven teksten, met brijdagen van Remco Ekkers, Oek de Jong en Diana Wind, geven inzicht in Arno Kramers ontwikkeling. Er wordt ingegaan op het belang van literatuur voor hem. Lees meer >>

Arno Kramer – ‘In time’

Uitgeverij Waanders
€ 29,95

 

 

 

 

 

 

 

ROB SCHOLTE in de Fundatie, Zwolle


rob scholte

Rob Scholte (geboren Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Zonder zich te schamen gebruikt hij bestaande beelden. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Reproductie in alle vormen kenmerkt Scholtes kunst en juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt.

Rob Scholte, - ‘Reproductie verplicht’
Uitgeverij Waanders
€ 26,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
IN VOLLE BLOEI, Mauritshuis, Den Haag

 

Omslag In volle bloeiBloeiende tulpen, rozen en al die andere bloemsoorten – het lijkt zo’n vanzelfsprekend onderwerp voor de kunst. Toch deed het bloemstilleven pas na 1600 zijn intrede in de Hollandse en Vlaamse schilderkunst. Bonte boeketten en een voorkeur voor exotische bloemsoorten kenmerken het genre, evenals een hoge graad van perfectie in de uitvoering. Precisie, zeldzaamheid en variatie – daarmee behaalden de bloemenschilders grote successen, niet alleen in Nederland maar bij kunstliefhebbers in heel Europa. De opkomst van het bloemstilleven in de zeventiende eeuw was nauw verweven met de botanische ontdekkingen van die tijd – in de Leidse hortus bloeiden de eerste tulpen. Kunst, natuur en wetenschap gingen hand in hand en verschillende vrouwelijke kunstenaars maakten furore in de bloemenkunst. De schilderijen van Ambrosius Bosschaert, Jan Davidsz de Heem en Rachel Ruysch behoren tot de meest geliefde schilderijen van het Mauritshuis.

‘In volle bloei, bloemstillevens in het Mauritshuis’
Uitgeverij Waanders
Paperback € 23,95

 

 

 

DAVID HOCKNEY, My window, te bekijken in de winkel

 


Uitgeverij Taschen en David Hockney hebben samen een boek uitgebracht waarin de focus ligt op de werken die de kunstenaar maakte op de iPad en iPhone. In het boek David ‘Hockney. My Window’ zijn 120 van dit soort digitale werken gebundeld.

hockney 2x


Seizoenen


In het voorjaar van 2009 ontdekte David Hockney de mogelijkheden van schilderen op de iPad. Inmiddels zijn dit soort werken een vast onderdeel van zijn oeuvre geworden. In het boek zie je op chronologische volgorde een serie werken die hij maakte terwijl hij uit het raam van zijn huis in Yorkshire keek. Je ziet heel mooi hoe Hockney de verandering van de seizoenen en de bijbehorende luchten verwerkt. En hoe hij het werken op een touchscreen steeds beter onder de knie krijgt. Hij experimenteert lustig met reflecties, kleuren en texturen. ‘My Window’ geeft een mooi beeld van de kunstenaar, zijn inspiratie en zijn techniek.

David Hockney - ‘My window’
Uitgeverij Taschen, limited edition 1000 exx, gebonden, in cassette
€ 1750,- (te zien in de winkel).

 

HERMAN BROOD, te bekijken in de winkel

 

In onze winkel ligt het schitterende pronkstuk 'Ik aksepteer u zoals ik ben' van Herman Brood. Een collectersitem van formaat van uitgeverij Komma, dat tot nu toe alleen te bezichtigen was op de PAN in Amsterdam.

 

duo1

 

Twintig jaar na het overlijden van Rock-'n-Rollartiest en kunstenaar Herman Brood ontdekten zijn vrouw Xandra Brood en zus Beppie Brood enkele dozen afgeladen met niet eerder vertoonde tekeningen, brieven, postkaarten, schetsen en poëzie vol humor, liefde, drama en verdriet. Deze bijzondere ontdekking is nu gebundeld in een mega uitgave.


Deze gelimiteerde uitgave met een oplage van slechts 500 exemplaren omvat ruim 3750 niet eerder vertoonde werken van Herman Brood. Met zo’n 2000 pagina’s, een formaat van 33 x 47 cm en een dikte van 15 cm is deze uitgave niet alleen qua inhoud, maar ook qua omvang indrukwekkend.

De uitgave is met de hand gemaakt, genummerd en is gesigneerd door Beppie en Xandra Brood. Samen met een cahier - waarin het voorwoord van Beppie en Xandra is opgenomen - en een certificaat van echtheid ligt het boek in een prachtig vormgegeven doos met lenticulaire druk.

Herman Brood - 'Ik aksepteer u zoals ik ben'
Uitgeverij Komma
€ 2.495,-

Let op! Er zijn slechts enkele exemplaren beschikbaar.

 

SALON DE PRAAM: XANDER ZWIERS (VERLENGD tot eind februari)

 

Poster ZwiersMomenteel exposeert de Deventer kunstenaar Xander Zwiers in Salon de Praam bij Boekhandel Praamstra. Vanwege de gemiste periode tijdens de lockdown is de expositie verlengd tot en met 28 februari. Zwiers schrijft over zijn werk:

In mijn schilderijen ben ik altijd op zoek naar het evenwicht in contrasten.
Contrast in kleur, in vorm en in techniek. Hierdoor ontstaat er een spanning in het beeld die ik interessant vind.


In mijn bomenserie staat de gelaagdheid van de achtergrond in contrast met de grafische vormen van de details van de bomen. Zo kijk ik naar de wereld om mij heen. Het gaat vaak om de details in de wirwar van het leven. Lees meer >>

 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Meer info