Boeken bestelwijze

Libris webshop >>

Via de Libris webshop knop kunt u boeken bestellen om af te halen in de winkel of te laten bezorgen.
U kunt ook ‘Direct bestellen’ gebruiken in de menubalk voor een bestelling of een vraag rechtstreeks aan ons >>.

Bestel nu vast Marlies Koers
Dagboek van een verloskundige

Hilary Mantel
Klik op het boekomslag voor
korte film-presentatie.

Door Mannen gekozen
Emma Lammers

T.H. White - Arthur de koning
van eens en ooit

Social media
Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook

Zojuist verschenen Deventer debuut

Beroofd volgens de regels

Judith Schalansky in gesprek met Karolien Berkvens.

Judith Schalansky

Expositie Guido Orsetti

Pakje Kunst officieel van start door Garrelt Verhoeven
Tineke Stein-Wilkeshuis, Deventer zingt in koor


De meeste mensen zingen graag, hoe oud je ook bent en van welke muziek je ook houdt. Wie zingt voelt zich beter. En, nog leuker: samen zingen is een feest! In de negentiende eeuw, na de smadelijke nederlaag van de Fransen bij Waterloo, vierde vaderlandsliefde en nationalisme hoogtij. Dat uitte zich in allerlei vormen van cultuur. In de muziek zijn het vooral mannenkoren die hiermee  in verband worden gebracht. Gezeten in een café rond een tafel, met flessen en bierglazen voor zich, brachten jonge mannen naast een romantisch en godsdienstig repertoire ook vaderlandslievende liederen ten gehore voor andere gasten. 

In deze traditie kunnen we het Deventer Mannenkoor plaatsen, dat in de tweede helft van  de negentiende eeuw door de Deventer musicus Cornelis Brandts Buijs werd opgericht. Het koor bestond aanvankelijk uit jongemannen van ongeveer twintig jaar oud. Van dit koor zijn drie bijzondere notulenboeken bewaard gebleven. In werkelijkheid zijn het kunstzinnige schetsboeken, waarin van 1863 tot 1907 door de koorleden op vaak humoristische wijze verslag is uitgebracht over belangrijke gebeurtenissen in koorverband. 

De kern van Deventer zingt in koor bestaat uit 72 tekeningen uit de drie notulenboeken. De ervaren publiciste, historicus en musicienne dr. Tineke Stein-Wilkeshuis heeft de boeken nauwkeurig  onderzocht en van een uitgebreide toelichting voorzien.  De bekende schilder Jan Striening heeft in eerste instantie de tekeningen gemaakt. Zijn leerling,  de Deventenaar Gerard van Poorten nam het maken van afbeeldingen van hem over. Hij was een veelzijdig kunstenaar die de stad verfraaide met een aantal beeldhouwwerken, zoals de  Wilhelminafontein op de Brink. Zijn jongere broer Albert van Poorten, de eerste fotograaf  die veranderingen in het Deventer stadsgezicht vastlegde, zong ook in het koor en  maakte foto’s.

Deventer zingt in koor biedt volop kijk- en leesplezier voor iedereen die geïnteresseerd is in een vrolijk stukje Deventer geschiedenis.

Tineke Stein-Wilkeshuis groeide op in Deventer en studeerde letteren, geschiedenis en muziek. Zij promoveerde op een oud-IJslands onderwerp en was werkzaam in het onderwijs. Zij woont in Deventer en publiceert regelmatig over de geschiedenis van haar geboortestad.

Deventer zingt in koor, verschijnt 20 maart, introductieprijs € 15,00,
vanaf maandag 23 maart € 17,50.

De feestelijke presentatie van dit boek was gepland voor vrijdag 20 maart, maar is door de Corona-crisis afgelast.

Direkt bestellen kan hier >>

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Voor de Webwinkel-administratie