Esther-Kokmeijer - Terra Nullius

 

Esther Kokmeijer in Salon de Praam
Terra Nullius - Eigendom en pionieren op ijs
Collectie van kaarten van Antarctica met correctietape 2013-heden

Esther Kokmeijer 500

Klik op foto voor een vergroting

[gallery ID=3]

 Antarctica is altijd een continent geweest dat de verbeelding aanspreekt. Niet alleen vanwege de geïsoleerde omgeving, barre natuurlijk omstandigheden en indrukwekkende sereniteit, maar ook vanwege de aanwezige premisse van het onaangetaste niemandsland. Sinds 1961, toen het Antarctisch Verdrag werd getekend, is het continent als reservaat voor vredelievend wetenschappelijk en milieutechnisch onderzoek aangemerkt.

Antarctica is een continent zonder een oorspronkelijke menselijke populatie, zonder wapens en zonder eigenaarschap. Alhoewel technisch-juridisch door niemand toegeëigend, speelt Antarctica meer dan ooit een grote rol op het wereldtoneel.

Steeds meer landen eisen met onderzoekstations hun aanwezigheid op. Verschillende staten behouden zich het recht toe om in de toekomst delen van Antarctica toe te eigenen. Zo is Base Esperanza meer een Argentijns dorp dan een onderzoeksbasis. Er zijn daar een school, een ziekenhuis en een kerk gebouwd. Sommige kinderen kunnen Antarctica al als geboorteplaats aanmerken.
Op deze meest extreme locatie ter wereld kunnen bovendien individuele uitdagingen worden aangetroffen: veel expedities tonen de urgentie om ergens voor de allereerste keer te komen; touristenschepen claimen voor een bepaalde tijd landingsplekken om er aan land te gaan
en het is zelfs mogelijk om jaarlijks op Antarctica de marathon te lopen.

Ik ben begonnen om historische en hedendaagse landkaarten van Antarctica te verzamelen, waarbij de steeds wisselende en soms overlappende toe-eigeningen zichtbaar zijn. De kaarten zijn vanuit verschillende invalshoeken en functies gemaakt en tonen ieder hun specifieke informatie, zoals historische expedities, onderzoekstations, geografie en geologie, terreintypen, contouren en geschiedkundige claims. Vanuit de benadering om Antarctica als een ongeschonden continent te willen blijven zien, heb ik met correctietape detaillering op de kaarten gemaskeerd.

De collectie beslaat momenteel 124 verschillende kaarten van Antarctica.
Meer informatie op estherkokmeijer.nl

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra